ΧοροΚώς


Το 1990 ήταν το έτος δημιουργίας της πρώτης χορευτικής ομάδας. Επικεφαλής ο κ. Πέτρος Μαστόρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Έπειτα από 20 χρόνια ενεργής πορείας έγινε η επίσημη σύσταση Συλλόγου με την επωνυμία ΧΟΡΟΚΩΣ. Ο κύριος στόχος που τέθηκε εξ’ αρχής ήταν η διατήρηση, παρουσίαση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κω. Ο στόχος αυτός παραμένει μέχρι και σήμερα ίδιος, διότι οι ρίζες μας είναι σημείο αναφοράς και τα θετικά χαρακτηριστικά που αποκομίσαμε στο πέρασμα των χρόνων είναι μια πολύτιμη προίκα τόσο για εμάς όσο και για τους νεότερους.

Με βασικό χορευτικό γνώμονα τους παραδοσιακούς χορούς της Κω, η ομάδα συμμετείχε σε τοπικά φεστιβάλ όπως Ιπποκράτεια, Ηράκλεια και Δίκαια στηρίζοντας την τοπική κοινότητα με τις παρουσιάσεις της. Ωστόσο διέδωσε την πλούσια παράδοση του νησιού μέσα από παρουσιάσεις σε φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε συνέδρια και σε τηλεοπτικές εκπομπές με σχετικό περιεχόμενο. Επιπλέον, η θετική απάντηση στην εκπροσώπηση της Κω ταξίδεψε την χορευτική ομάδα σε χώρες του εξωτερικού όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστραλία, Τουρκία, Κύπρο και Νορβηγία.

Ο ΧΟΡΟΚΩΣ ως ζωντανός οργανισμός, δίχως να χάσει το παραδοσιακό του χρώμα, εξελίχτηκε και προσαρμόστηκε σε νέες προκλήσεις και προσκλήσεις του πολιτισμού. Στις δράσεις του προστέθηκαν και νέες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης.


 

Advertisements