Ιπποκρατικός Όρκος

Ο ΧΟΡΟΚΩΣ από το 2010 (2010-2012), υπ’ ευθύνη του κ. Πέτρου Μαστόρου, παρουσιάζει την Τελετή Απαγγελίας του Ιπποκρατικού Όρκου στο Ασκληπιείο της Κω και στον Πλάτανο του Ιπποκράτη.  Η Τελετή απευθύνεται σε συνέδρους και συμμετέχοντες ιατρικών συνεδρίων καθώς και σε κάθε επισκέπτη του νησιού, δίνοντας την ευκαιρία ο καθένας να περιηγηθεί στο χώρο του Ασκληπιείου και να ακούσει τον Ιπποκρατικό Όρκο που είναι σημείο αναφοράς παγκοσμίως για κάθε γιατρό.

 2016.05.11-0

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ

Η δημιουργική ομάδα του ΧΟΡΟΚΩΣ στην προσπάθειά της να αναδείξει την ιδιαίτερη αυτή Τελετή που προβάλλει το νησί της Κω, τον πολιτισμό και την ιστορία του, αναμόρφωσε ορισμένα στοιχεία της παρουσίασης, πάντα σε πνεύμα που να συνάδει με την ιστορικότητα και τη σοβαρότητα του Ιπποκρατικού Όρκου και τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου.

(συνοπτική περιγραφή της Τελετής όπως προτάθηκε από το ΧΟΡΟΚΩΣ το 2010)

Η διαδικασία ξεκινά με τελετουργική πομπή. Οι μουσικοί με  το τύμπανο και τους αυλούς τους δίνουν τον τόνο για να προσεγγίσουν οι ιέρειες  τον ιερό χώρο με ρυθμικό βηματισμό. Σημαντικό ρόλο στην πομπή διαδραματίζει ένα αγόρι που φέρει στο κεφάλι κάνιστρο με προσφορές καρπών για το βωμό. Την πομπή κλείνουν οι πρωθιέρειες με το νέο Ασκληπιάδη που θα ορκιστεί  μαζί με το δάσκαλό του. Μόλις φτάσουν στο βωμό, οι συμμετέχοντες  στέκονται με μέτωπο προς τη φωτιά και  οι πρωθιέρειες κάνουν επίκληση στο θεό Απόλλωνα, τον Ασκληπιό και τους άλλους θεούς που σχετίζονται με την ιατρική επιστήμη. Ο ορκιζόμενος υψώνει τα χέρια στον ουρανό σε στάση προσευχής για να απαγγείλει τον όρκο. Μετά την απαγγελία  ο Ασκληπιάδης στεφανώνεται από  το δάσκαλό του, κίνηση που  συμβολίζει την ένταξή του στον ιατρικό κλάδο. Στο τέλος της τελετής οι ιέρειες ρίχνουν στο βωμό καρπούς ως προσφορά στους θεούς.

 

Στη διάρκεια των χρόνων κάποιες Τελετές υπήρξαν σημεία σταθμοί για το νησί μας όπως η Εκφώνηση Ευρωπαϊκού Χάρτη Ιατρικής Ηθικής & Δεοντολογίας, η Ορκωμοσία Ρώσων Φοιτητών της Ιατρικής σχολής του Παν/μίου Ροστόβ και το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής & Αισθητικής.

Η τελετή 2012

Ημέρα Ανοσολογίας livemedia video

 

Advertisements